HABERLER

Akademi Başkanı John Bailey 12 Punto TRT Senaryo Günleri'nin Jüri Başkanı Oldu

Akademi Başkanı John Bailey, 12 Punto TRT Senaryo Günleri'nin Jüri Başkanı olarak Türkiye'ye geliyor.

12 Punto TRT Senaryo Günleri uluslararası bağımsız jürisinin birbirinden önemli üç ismi: Akademi başkanı John Bailey, Dünyanın en prestijli satış ajanslarından Wildbunch’ın alım direktörü Marie-Pierre Vallé ve Saraybosna Film Festivali Cinelink Direktörü Amra Bakšić Čamo.

Sinemamıza nitelikli senaryo ve filmler kazandırmak, bu filmlerin uluslararası alana taşımak ve Türk sinemasını dünya ile buluşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 12 Punto TRT Senaryo Günleri 5 Temmuz’da başlıyor.

119 senaryo başvurusu sektördeki uzmanlardan oluşan bağımsız jüri tarafından özenle seçildi ve 12 finalist belirlendi. Belirlenen filmler ise 12 Temmuz’da uluslararası bağımsız jüri tarafından değerlendirilerek ortak yapım ödülü için yarışacak.

ÖZEL ÇALIŞMALAR…

Senaryo Günleri çerçevesinde ayrıca senaryo doktorları ile senaryo geliştirme atölyeleri, pitching eğitmeni ile ustalık sınıfları ve paneller de düzenlenecek. Finale kalan projeler, çalıştay ve panellerle geliştirilip, jüri karşısında sunuma çıkacak. Energa Camerimage Film Festivali tarafından Benzersiz Görsel Hassasiyet Ödülü ile onurlandırılan, E.T. filminin kurgucusu ve John Bailey’in eşi Carol Littleton da, etkinlikler çerçevesinde gerçekleşecek panelde konuşmacı olarak yer alacak.

12 PUNTO TRT SENARYO GÜNLERİ ULUSLARARASI BAĞIMSIZ JÜRİSİ HAKKINDA:

John BAILEY

Amerikalı görüntü yönetmeni ve yönetmen. 1942 yılında Amerika Birleşik Devletleri Moberly, Missouride doğdu. 1968 yılında, University of Southern California, Sinema Sanatları bölümünden mezun oldu. 1985 yılında, Mishima: A Life İn Four Chapters filmiyle, Cannes Film Festivalinde En İyi Artistik Katkı Ödülünü Eiko Ishioka ve Philip Glass ile paylaştı. “Tough Guys Don’t Dance” filmiyle Independent Spirit Ödüllerinde En İyi Sinematografi ödülüne aday gösterildi. Amerikan Görüntü Yönetmenleri Topluluğu üyesidir. 1987 yılında Venedik Film Festivali jürisi olmuştur. “Groundhog Day” ve “Country Strong” gibi filmlerde çalışmıştır. 1972 yılı Mart ayından beri, E.T filminin kurgucusu Carol Littleton ile evlidir. 10 Ağustos 2017’de, 4 yıllığına Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin başkanı olarak seçilmiştir. Kariyeri boyunca, 84 filmde görüntü yönetmenliği, 5 filmde yönetmenlik yapmıştır.

Marie-Pierre VALLÉ

Edebiyat ve Sanat Tarihi okudur. TF1’in film alım sorumlusu olarak çalıştı. 2008’den beri WildBunch’ın alım biriminin başında yerel ve uluslararası bağımsız firmalarla çalışmaktadır. Özel olarak genç yönetmenler ve yeni yeteneklerle ilgilenen Wild Bunch’ın filmleri birçok önemli film festivalinde çok sayıda ödüller kazanmıştır.

Amra Bakšić ČAMO

1996 yılında karşılaştırmalı edebiyat bölümünden mezun oldu. Danis Tanovic’in yönettiği Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alan “Bir Hurdacının Hayatı” filminin yapımcılığı yaptı. 2003’den itibaren Saraybosna Film Festivali bünyesindeki Cinelink’in direktörlüğünü yapmaktadır. Torino Film Lab’da da karar verici olan Amra Bakšić Čamo ayrıca Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde ders vermektedir.

Carol LITTLETON – Panelist

Energa Camerimage Film Festivali, kurgucu Carol Littleton’u Benzersiz Görsel Hassasiyet Ödülü ile onurlandırdı. Steven Spielberg ve Lawrence Kasdan ile çalışan “E.T. the Extra-Terrestial” kurgucusu olarak bilinen Littleton, Oklahama’da dünyaya gelir. 1960’ların sonlarında Hollywood’da gelir ve 1963’te Avrupa’ya bir öğrenci olarak seyahat eder ve Floransa’da bir Rönesans sanat sergisini ziyaret eder. Orada Sinema Sanatları Akademisinin şu anki başkanı olan görüntü yönetmeni John Bailey ile tanışan Littleton kısa bir süre sonra Bailey ile evlenir.

Eva SVENSTEDT WARD – Senaryo Doktoru

Kanada Ulusal Tiyatro Okulu'ndan mezun oldu. Amsterdam'daki Binger Film Enstitüsü'nde Senaryo Yazımı, Stockholm Üniversitesi'nde Tiyatro Çalışmaları ve INSEAD İşletme Okulu'nda Örgütsel Psikoloji alanlarında yüksek lisans yaptı. İsveç’in kamu yayıncısı SVT’de yapımcı ve proje geliştirme yöneticisi olarak 15 yıl çalıştı. Stieg Larsson’un Ejderha Dövmeli Kız romanında uyarlama Emmy Ödülü kazanmış Milenyum Üçlemesi’nin senaryo ve öykü danışmanlığını yapan Eva, Liza Marklun’un romanlarından uyarlanmış altı uzun metraj filmin senaryo editörlüğünü gerçekleştirdi. Stockholm’daki Torgh'taki Berghs İletişim Okulu’nda, Danimarka Film Okulu’nda, Moskova Kısa Film Forumu’nda ve Torino Film Lab’da senaryo dersleri vermektedir.

Laura PIANI – Senaryo Doktoru

Paris ve Roma’daki sinema ve edebiyat çalışmalarının ardından meslek hayatına belgesel yönetmeni olarak başladı. Paris'te Conservatoire Européen d'Ecriture Audiovisuelle’de senaryo yazarlığı bölümünden 2011’de mezun oldu. Fransa 2 için 6 bölümlük "Philarmonia" adlı dizi yazı. Fransa 3 için “Ronde de Nuit” adlı gerilim filmi, Arte için “Temps de Chien” adlı komedi filmini yazdı. Farklı prodüksiyon şirketleri için senaryo danışmanı olarak çalışmakta ve Paris'te CEEA'da ve l’ESRA'da senaryo yazarlığı dersleri vermektedir.

Stefano TEALDI – Pitching Eğitmeni

Mimarlık bölümünden mezun oldu ve İtalya'da Politecnico di Torino'da görsel-işitsel yapım yönetmenliği yaptı. 1985'te Stefilm'i kurdu. CITIZEN BERLUSCONI, VINYLMANIA CHAR, NO MAN’S ISLAND, THE QUEEN OF SILENCE, IN THE BELLY OF THE CITY gibi belgesellerin yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı. EAVE mezunudur. Documentary in Europe, Zelig Film Okulu, Med Film Factory, Marché du Film Cannes gibi platformlarda eğitmenlik yapmaktadır.

Adres:

Turan Güneş Bulvarı
TRT Sitesi
C Blok 603
Or-An Ankara

İletişim

E-Posta:
12punto@trt.net.tr 

Telefon:
+90 (312) 463 46 40
+90 (312) 463 24 61