HABERLER

TRT Ortak Yapımı “Quo Vadis, Aida?” 77. Venedik Film Festivali’nde Dünya Prömiyerini Yaptı

Bosnalı yönetmen Jasmila Zbanic’in TRT ortak yapımı “Quo Vadis, Aida?” filmi, 77. Venedik Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı.

Bu yıl 77’ncisi düzenlenen Venedik Film Festivali’nde, TRT ortak yapımı Bosna Hersek filmi “Quo Vadis, Aida?” Altın Aslan ödülü için yarışıyor. 77. Venedik Film Festivali’nin ana yarışma kategorisinde 18 film bulunuyor.

 

Altın Ayı ödüllü yönetmenden TRT ortak Yapımı “Quo Vadis, Aida?”

Bosna Hersek, Türkiye, Avusturya, Romanya, Hollanda, Almanya, Polonya, Fransa ve Norveç ortak yapımı olan film 1995’te yaşanan Srebrenitsa katliamını mercek altına alıyor. Filmin hikayesi, Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde Sırp askerleri tarafından kadınlar ve çocuklar dahil on binlerce Bosnalı’nın öldürüldüğü soykırım günlerinde, Birleşmiş Milletler Üssü’nde geçiyor.

1974’te Saraybosna’da doğan Jasmila Zbanic, filmlerinde genellikle Bosna Savaşı’nın, o günlerin tanıkları üzerindeki izlerini, özellikle de kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkisini oldukça güçlü bir sinematik dille anlatıyor.

Usta yönetmen Jasmila Zbanic, ilk filmi Grbavica (Esma’nın Sırrı) ile 2006’da düzenlenen 56. Berlin Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü olan Altın Ayı ödülü kazandı. Zbanic o yıl Berlin’de Barış Film Ödülü ve Ekümenik Jüri Ödülü’nü de kazandı.

 

Venedik Film Festivali jüri başkanı oyuncu Cate Blanchett

Ana yarışma jürisinde dünya film endüstrisinin önemli isimleri yer alıyor. Bu yıl Venedik Film Festivali’nin jüri başkanlığını Avusturalyalı oyuncu Cate Blanchett yapıyor. Avusturyalı yönetmen ve senarist Veronika Franz, İngiltereli yönetmen ve senarist Joanna Hogg, İtalyan yazar Nicola Lagioia, Almanya’nın en önemli yönetmenlerinden Christian Petzold, Romanyalı yönetmen senarist Cristi Puiu, Fransa’dan oyuncu Ludivine Sagnier diğer jüri üyeleri.

 

Adres:

Turan Güneş Bulvarı
TRT Sitesi
C Blok 603
Or-An Ankara

İletişim

E-Posta:
12punto@trt.net.tr 

Telefon:
+90 (312) 463 46 40
+90 (312) 463 24 61