HABERLER

TRT Ortak Yapımları 7. Boğaziçi Film Festivali’nde

Bu yıl 18-25 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 7. Boğaziçi Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu.

Festivalde bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda içlerinde TRT ortak yapımı “Dilsiz”, “Kapan”, “Karınca”, “Kovan” ve “Uzun Zaman Önce” filmlerinin de bulunduğu 9 film jüri karşısına çıkacak.

Burak Çevik’in “Aidiyet”, Semih Kaplanoğlu’nın “Bağlılık-Aslı”, Murat Pay’ın “Dilsiz”, Seyid Çolak’ın “Kapan” Nazif Tunç’un “Karınca”, Olgun Özdemir’in “Kızım Gibi Kokuyorsun”, Eylem Kaftan’ın “Kovan” Cenk Ertürk’ün “Nuh Tepesi”, ve Cihan Sağlam’ın “Uzun Zaman Önce” isimli filmleri yarışacak.

Bu filmlerden “Kızım Gibi Kokuyorsun”, TRT ortak yapımı “Dilsiz” ve “Kapan” filmleri Türkiye Prömiyerlerini, yine TRT ortak yapımı olan “Karınca” filmi ise Dünya Prömiyerini 7. Boğaziçi Film Festivali’nde yapacak.

7. Boğaziçi Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Mahmut Fazıl Coşkun’un başkanı olduğu ve oyuncu Cemre Ebuzziya, senarist, sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yazar Mustafa Çiftçi ile oyuncu Nalan Kuruçim’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçerek 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü takdim edecek.

Festivalde yarışacak TRT Ortak Yapımları

Yönetmenliğini Murat Pay’ın üstlendiği “Dilsiz” filmi, usta hattat ile genç ressamın yollarının kesişmesini konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Ozan Çelik, Mim Kemal Öke, Vildan Atasever, Emin Gürsoy bulunuyor.

Seyid Çolak imzalı “Kapan”, bir adada yaşam süren beş balıkçı arkadaşın tekdüze hayatlarının, aralarından birisinin bilinmeyen bir şekilde ortadan kaybolmasıyla başlıyor. Film, bir kurdun adada varlığını göstermesiyle gelişen gizemli olayları anlatıyor. “Kapan”, filminin oyuncuları arasında Onur Dilber, Münibe Millet, Serkan Altıntaş, Yasemin Girgin, Sami Aksu, Güliz Oktar ve Yüksel Akça bulunuyor.

Yönetmenliğini Nazif Tunç’un üstlendiği “Karınca”, nakliye şöförü Şemsi ile Fidan adlı genç kızın yollarının kesişmesi üzerine Şemsi'nin ne olursa olsun Fidan'ı güvenli bir şekilde evine ulaştırmaya çalışmasını konu alıyor. “Karınca”nın oyuncu kadrosunda Halit Karaata, Hacer Kızılhan, Oktay Dal, Jale Arıkan yer alıyor.

Senaryosunu ve yönetmenliğini Eylem Kaftan’ın üstlendiği “Kovan” filmi, annesinin ölümünden önce kendisine yadigar bıraktığı arılığı, bir dünya markasına çevirme hayalini kısa sürede yaşam amacı haline getiren Ayşe’nin karşılaştığı zorlukları konu alıyor. “Kovan”ın ana oyuncu kadrosunda Meryem Üzerli, Feyyaz Duman ve Hakan Karsak gibi önemli isimler yer alıyor.

Senaryosunu ve yönetmenliğini Cihan Sağlam’ın üstlendiği “Uzun Zaman Önce”de, eşi Sevgi’nin kendisini aldattığını düşünerek endişelenen Ahmet’in, kasabaya gelen bir yabancının haberini almasıyla endişesi katlanır. Film Ahmet’in, kardeşi Mehmet ile birlikte kendisini beklenmedik bir cinayetin ortasında bulmasını konu alıyor. “Uzun Zaman Önce”nin ana oyuncu kadrosunda Onur Dikmen, Serdar Orçin ve Nihan Okutucu Dengiz bulunuyor.

Uluslararası Filmler 5 Kategoride Yarışacak

7. Boğaziçi Film Festivali Uluslararası Yarışma filmleri de belli oldu. Dünyanın dört bir yanından uluslararası festivallerde dünya prömiyerlerini yapan filmler, En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve Jüri Özel Ödülleri olmak üzere 5 ödül için yarışacaklar.

Bu yıl Filipinli yönetmen Brillante Mendoza’nın jüri başkanı olacağı yarışmada, 6.Boğaziçi Film Festivalinde “Screwdriver-Tornavida’’ isimli filmi ile Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasındaki En İyi Film ödülünün sahibi olan Bassam Ali Jarbawi, Durban Film Festivali Direktörü Chipo Zhou, birçok ulusal ve uluslararası projede başarı ile yer alan oyuncu Melisa Sözen ve ‘’Aga’’ adlı filmi ile tanınan Milko Lazarov’da yer alıyor.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasında Nariman Aliev’in Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde Dünya Prömiyerini yapan ilk uzun metrajlı filmi; “Homeward”, Lendita Zegiraj’ın Karlovy Vary Film Festivalinde görücüye çıkan “Aga's House”, Adilkhan Yerzhanov’un San Sebastian Film Festivalinde övgüyle karşılanan filmi “A Dark Dark Man”, İranlı usta yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın dünya prömiyerini Busan Film Festivali’nde yapan filmi “Marghe And Her Mother”, Ines Tanoviç’in Bosna Hersek’in Oscar adayı ve 25. Saraybosna Film Festivali’nin açılış filmi ”The Son”, Ena Sendijareviç’in dünya prömiyerini 48. Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Sarajevo Film Festivali’nden “En İyi Film” Ödülü alan “Take Me Somewhere Nice”, Dmitri Mamulia’nın Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde gösterilen filmi “Criminal Man” Sharipa Urazbayeva’nın “Mariam” ve Parviz Shahbazi’nin “Talla” isimli filmleri yarışacak.

Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki tüm filmler Türkiye prömiyerlerini Boğaziçi Film Festivali’nde yaparken İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin son filmi Talla ise Uluslararası Prömiyerini yapacak.

Kim Ki Duk 7. Boğaziçi Film Festivali’nde!

Güney Kore Sineması’nın kendine özgü filmleri ile tanınan öncü yönetmenlerinden Kim Ki Duk 7. Boğaziçi Film Festivali’nde Onur Ödülü almak için Türkiye’ye geliyor.

Yönetmenin festival kapsamında özel bir retrospektifi de izleyicilerle buluşacak. “The Net” ve “Pieta” filmlerinin yanı sıra Berlin Film Festivali’nde de yer alan “Human, Space, Time Human” filmi de Türkiye’de ilk defa gösterilecek. ‘Bosphorus Film Lab’ kapsamında özel bir Master Class verirken, kapanış töreninde ise onur ödülü alacak.

Adres:

Turan Güneş Bulvarı
TRT Sitesi
C Blok 603
Or-An Ankara

İletişim

E-Posta:
12punto@trt.net.tr 

Telefon:
+90 (312) 463 46 40
+90 (312) 463 24 61