HABERLER

7. Kayseri Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Belli Oldu

7. Kayseri Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde “Dilsiz”, “Kapan”, “Kovan” ve “Omar ve Biz” olmak üzere TRT ortak yapımı 4 film bulunuyor.

Talas Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle Anadolu Sinemacılar Derneği tarafından ve Kadir Turna direktörlüğünde gerçekleşecek olan Kayseri Film Festivali sinemadan aldığı ilhamla 7. kez sinemaseverlerle buluşacak.

10 film Altın Çınar için yarışıyor

Bu yılın önemli yerli yapımlarının bir araya geldiği, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bir film 30.000 TL ve Altın Çınar ödülü için yarışacak. Yapımcı, yönetmen ve senarist Abdullah Oğuz’un başkan olduğu ve oyuncu İpek Tuzcuoğlu, oyuncu, senarist, yönetmen Görkem Yeltan, kurgu yönetmeni Mustafa Preşeva ile görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış’dan oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek.

Altın Çınar için yarışacak tüm filmler; Burak Çevik’in “Aidiyet”, Murat Pay’ın “Dilsiz”, Seyid Çolak’ın “Kapan”, Eylem Kaftan’ın “Kovan”, Serhat Karaaslan’ın “Görülmüştür”, Olgun Özdemir’in “Kızım Gibi Kokuyorsun”, Kıvanç Sezer’in “Küçük Şeyler”, Maryna Er Gorbach ile Mehmet Bahadır Er’in “Omar ve Biz”, Can Evrenol’un “Peri” ve Ali Vatansever’in “Saf”.

Bu yıl 28 Kasım’da başlayacak ve 1 Aralık’a kadar devam edecek olan festivalin basın toplantısı 21 Kasım Perşembe günü (bugün) gerçekleştirildi.

Basın toplantısına Festival Direktörü Kadir Turna, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Abdullah Oğuz, Ulusal Jüri Üyesi Kurgu Yönetmeni Mustafa Preşeva, Ulusal Kısa Kurmaca Jüri üyeleri Yönetmen Vuslat Saraçoğlu ile oyuncu Emre Kızılırmak ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Festival Direktörü Kadir Turna sözlerine kısa kurmaca ve belgesel film dalında kendi rekorlarını kırdıklarını dile getirirken, ulusal uzun metraj yarışma dalında ikinci yıllarının olmasına rağmen 25 uzun filmin başvurmasının gurur verici olduğunu dile getirerek başladı. Sinema emekçilerine daha fazla destek vermeye gayret gösterdiklerini ifade eden Turna, festivale kıymet verip başvuru yapan tüm film sahiplerine ve festivale destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sundu. Turna sözlerine şöyle devam etti; “Her sene iyi niyet ve güzel hayaller ile çalışmaya başlayan bir ekibiz. Gerçekler kadar hayallere de saygı duyan bir festivaliz. Sinema gerçekleri anlattığı gibi, hayallerimizi de süslemektedir. Bu sene slogan olarak, sinemaseverlere sinemanın büyülü etkisini hissettireceğini düşündüğümüz “Sinema Düşleri Gerçek Gerçekleri Düş Yapar...” sözünü seçtik. Kayserili sinemaseverlere bol bol hayal kurabilecekleri filmlerin, atölyelerin, sergilerin, söyleşilerin ve panellerin olduğu sinema dolu 4 gün hazırladık.”

Sinema yazarı Burçak Evren, sinema yazarı Coşkun Çokyiğit ve sinema yazarı Fırat Sayıcı’dan oluşan SİYAD Jürisi ise 10 film arasından “Sinema Yazarları Derneği (SİYAD)” ödülünü belirleyecek.

Yapımcı Bulut Reyhanoğlu, senarist ve yönetmen Vuslat Saraçoğlu ile oyuncu Emre Kızılırmak’tan oluşan Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması Jürisi Gökalp Gönen’in “Avarya”, Koray Arıgümüş’ün “Değişen Bir Dünyaya Karşı”, Benhür Bolhava’nın “Finiş”, İnan Erbil’in “GK”, Deniz Felek’in “Gümüş”, Berk Sata ve Mert Sata’nın “Mutavva”, Onur Doğan’ın “Reddedilen”, Ramazan Kılıç’ın “Servis”, Alican Yücesoy’un “Taş” ile Erinç Durlanık’ın “Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi” filmlerini değerlendirecek.

Yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu, Yönetmen – Müjgan Taner ve Akademisyen- Yönetmen Musa Ak’dan oluşan jüri, Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması için; Kıvılcım Akay’ın “Amina”, Nuray Kayacan’ın “Ardında Kalanlar”, Yasin Semiz’in “Asfaltın Altında Dereler Var”, Burcu Esenç’in “Bir Rüya Gördüm”, Furkan Ruşen’in “Gökdelenlerin Gölgesinde Yaşamak”, Abdülgafur Şahin’in “Kudüsün Işıkları”, Sinan Bal’ın “Olmaz Dediler Oldu”, Evrim İnci’nin “Paradoks Bir Koşu”, Bedran Güzel’in “Sezen Sokakta” ve Ebru Çakırkaya’nın “Son Kabileler” filmlerini değerlendirecekler.

Semir Aslanyürek’ Ustaya Saygı

Festivalde yer alan Ustaya Saygı bölümünde "Semir Aslanyürek"e duyulan saygı ve sevgi dolayısıyla "Kaos" ve "7 Avlu" filmlerinin gösterimi yapılacak. Engelsiz Sinema bölümünde ise Özhan Eren'in "Son Mektup" ile Murat Saraçoğlu ve Özhan Eren'in yönetmenliğindeki "120" filminin gösterimi yapılacak. Çocuk sinemaseverlerin de unutulmayacağı festivalde kimsesiz çocuklar için "Kral Şakir Korsanlar Diyarı" filminin özel gösterimi yapılacak.

Festival Sohbetleri ve Masterclass’lar

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra söyleşi ve paneller de gerçekleştirilecek. "Yeşilçam Sohbetleri" adı altında usta oyuncular "Yusuf Sezgin" ve "Suna Yıldızoğlu"nun sevenleri ile anılarını paylaşacağı iki söyleşi yer alacak. "Semir Aslanyürek" ile "Senaryo Kuramı" üzerine bir söyleşi ve ödüllü görüntü yönetmeni "Andreas Sinanos" ile Master Class ve oyuncu yönetmen "Aydın Orak" ile oyunculuk atölyesi olacak. TRT Ortak ve Dış Yapımlar Müdürü "Faruk Güven" ve yapımcı "Halil Kardaş"ın katılımları ile "Belkıs Bayrak" moderatörlüğünde "Bağımsız Yapımlar İçin Ortak Yapım Süreci" konulu bir panel gerçekleştirilecek. Ayrıca festival boyunca hem Yeşilçam'ın ölümsüz sanatçılarına ait hem de usta oyuncu Hülya Koçyiğit'e ait fotoğrafların olduğu iki farklı sergi yer alacak.

En iyi kısa kurmaca filme 5.000 TL, en iyi belgesel filme ise 5.000 TL ödül verilecek. Altın Çınar Ödülleri 1 Aralık’da gerçekleşecek gala gecesinde sahiplerini bulacak.

Adres:

Turan Güneş Bulvarı
TRT Sitesi
C Blok 603
Or-An Ankara

İletişim

E-Posta:
12punto@trt.net.tr 

Telefon:
+90 (312) 463 46 40
+90 (312) 463 24 61